Verlang je ook naar een leven zonder stress?

Afgelopen week deed ik een spelletje Ligretto met mijn dochter. Ken je dat spel? Je moet zo snel mogelijk met kaarten in de juiste kleuren rijtjes maken en dan als eerste je stapeltje wegspelen. Intens geconcentreerd focuste ik op de kaarten. Blik vooruit op tafel, armen en handen in de actiestand. Gespannen schouders, hoge hartslag en snelle ademhaling, hoog in mijn borstkas. Shit! Verloren! Volgende spelletje nog beter opletten, nog beter mijn best doen en dus meer spanning. Een diepe zucht na afloop, mijn lijf ontspant zich weer. Oja, verrek, zo voelt stress! Hoe doe je dat eigenlijk, leven zonder stress? 

Een leven zonder stress. Leven zonder het vele moeten, zonder het gauw-gauw-gauw. Zonder al die onmogelijke haast, zonder rennen springen vliegen vallen en weer doorgaan. Nu de vakantietijd weer ten einde loopt, begint voor iedereen weer het normale leven. Een dooddoener, ik weet het. Sommigen zullen verlangen naar ‘het gewone leven’, anderen zien er juist tegenop.

Maar wat nou als je er echt, oprecht tegenop ziet dat het gewone leven weer gaat beginnen? Omdat je nu al weer voorziet dat het je zoveel energie gaat kosten. Om het vroege ritme weer op te pakken, om – als je ze hebt – de kinderen weer op tijd op school te krijgen, om goed en gezond te eten en ook nog eens je huis schoon te hebben.

Ik moest altijd van alles van mezelf

Ik herken dit zo van mezelf van jaren geleden. O jemig, wat had ik het druk en wat moest ik veel van mezelf. Een leven zonder stress zat er voor mij echt niet in. Ook al omdat ik me zo druk maakte over van alles en nog wat. Wat het ook niet makkelijker maakte, was dat ik van mezelf ook nog aan allerlei eisen moest voldoen. Dus dan was ik bezig met een klus, en dan had ik onbewust ook nog allerlei regels en eisen waaraan ik wilde voldoen:

Als ik les gaf aan die ene 4 havo bijvoorbeeld, moest ik van mezelf tegelijkertijd die vijfentwintig pubers stil krijgen met één vingerknip, maar ik wilde ook dat ze in groepjes goed zouden samenwerken. Ik moest van mezelf die strenge docent zijn die statig voorin de klas zat op zijn stoel en die met een blik een ordeverstoring kon stoppen en tegelijkertijd moest ik van mezelf die begrijpende, coachende leraar zijn die rondliep en leerlingen begeleidde met een vriendelijke glimlach.

“Schrijf nu eerst een op waaraan je van jezelf allemaal moet voldoen!” Vijftien jaar geleden kwam er iemand op mijn pad die haarfijn snapte dat alle moetens in mijn leven die betrokken, enthousiaste, energieke vrouw in mij heel erg belemmerden. En ze had gelijk: ik maakte een lijst van bijna dertig items. Het lezen van die lijst alleen al bracht de ontspanning die ik in mijn leven zo nodig had.

Stress heeft invloed op je lijf!

Want al die stress had invloed op mijn lijf. Ik had gespannen nek en schouders, snel hoofdpijn en iedere maandagochtend pijn in mijn buik als de week weer ging beginnen. Eigenlijk begon dat al op zondagmiddag. Als de zomervakantie tegen zijn einde liep was het helemaal erg: dan sliep ik ook niet meer goed, had nare nachtmerries en lag periodes wakker.

Wat heerlijk om te beseffen: ik heb nu een leven zonder stress. Omdat ik doe wat ik echt diep van binnen voel dat bij me past – dat helpt al ontzettend goed. Ik zit dan ook veel lekkerder in mijn vel dan toen.

Afgelopen week realiseerde ik me dat plotseling tijdens dat spelletje Ligretto met mijn dochter. Dat halve uurtje een spel doen, had al een flinke invloed op mijn lijf. En als je volcontinue in de ‘AAN-stand’ staat, misschien wel weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar… dan lukt het soms niet eens zo makkelijk om je lijf te ontspannen. Je lijf moet gewoon weer opnieuw leren hoe dat gaat en hoe fijn dat voelt.

Voorkomen is beter dan genezen! Voel nog eens even goed hoe fijn je vakantie (hopelijk) was en kijk of je aan de slag wilt met de volgende manieren om stress te vermijden. Een leven zonder stress geeft ruimte en vrijheid, en daarmee meer genieten.

Vijf manieren om stress te vermijden

  1. Van HHH naar WWW
  2. Ban het moeten uit je leven
  3. Cijfer jezelf niet weg
  4. Geef ruimte aan je verlangen.
  5. Adem

Van HHH naar WWW

Oh wat doen we vaak de dingen zoals ‘Hoe Het Hoort’ (HHH). Hoe het hoort omdat je dat vroeger zo geleerd hebt van je ouders, je leraren. Of omdat je er stilzwijgend vanuit gaat dat de maatschappij het zo van je wil. Maar is dat zo? Werkt dat HHH wel voor jou?

Ga op zoek naar jouw WWW: Wat Werkt er Wel voor mij! Werkt het voor jou om een paar keer per week op de bank voor de tv te eten? Waarom zou je dan elke keer netjes de tafel dekken? Werkt het voor jou om je pas aan te kleden nadat iedereen naar school of naar zijn werk is? Waarom zou je dat dan niet gewoon doen? Een voorbeeld uit eigen koker: ik moest van mezelf altijd met keurig gekamde haren en lippenstift met goeie schoenen de deur uit en als ik dat niet deed, voelde ik me schuldig. Typisch zo’n HHH’je die ik uit mijn leven gebannen heb. Ik doe nu heerlijk mijn WWW daarin. Geeft me ontzettend veel ruimte!

Ban het moeten uit je leven. Van moeten naar willen.

Herken je dat, al dat moeten? Voor vele mensen zal dat zeker zo zijn. Hoe zit dat bij jou? Moet je er goed uitzien? Moeten de kinderen altijd goed naar je luisteren (want anders ben je een slechte moeder)? Mag je pas netflixen als je de was hebt gedaan? Moet je jezelf van je beste kant laten zien op je werk? Of moet je ook nog Gezond Leven, en vooral ook aan een sport doen? Contact onderhouden met je vrienden, je familie, je buren? Last but not least: je moet ook nog ontspannen. Al dat moeten… Wat moet je een doorzettingsvermogen hebben om aan al dat moeten van je tegemoet te komen! Soms kan een beetje ontspanning en relativeringsvermogen al genoeg zijn om van al dat ‘moeten’ eerder een ‘kunnen’ of een ‘willen’ te maken.

Cijfer jezelf niet weg.

Ja! Cijfer jezelf niet weg alsjeblieft. Jij doet er ook toe! Je bent een leuker mens als jij jezelf ook belangrijk vindt en dingen doet die jij leuk vindt. Schakel je hulpbronnen in als dat kan en vind tijd voor jezelf, zonder je schuldig te voelen. Neem tijd voor jou. Jij bent belangrijk.

Geef ruimte aan je verlangen

Deze laatste heeft mij heel erg geholpen. Ik was een kei in mezelf wegcijferen en heel hard mijn best doen en doorwerken. Wat ik echt diep van binnen wilde… wist ik eigenlijk niet eens precies. Maar ik zat in een baan die me veel meer energie kostte dan me opleverde. Een baan die ik ben gaan doen, omdat mijn leven nou eenmaal zo liep.

Pas toen ik veel meer ruimte ging nemen voor mezelf, kwam er ook meer ruimte voor wat IK nou eigenlijk wilde, voor mijn verlangen. En als je doet wat je heel blij maakt, als je ziel en zaligheid erin zit… dan gaat het ook veel meer vanzelf – is mijn ervaring. Dus wat is jou verlangen? Hoe kun jij daar meer ruimte aan geven de komende tijd? Een heel kleine eerste stap kan al ontzettend veel doen: een telefoongesprek met iemand voeren, informatie opvragen, vertellen over je verlangen… gewoon even stilstaan en ademen.

Adem

Adem. Dat is de laatste tip. Adem een paar keer per dag heel bewust een paar minuten in en uit. Doe dat bijvoorbeeld met de coherente ademhaling: even veel tellen inademen als uitademen. Hiermee breng je je zenuwstelsel en je hartslag, je hele systeem, in balans. Begin er nu direct mee. Doe het om stress te vermijden, om jezelf ruimte en rust te gunnen.

Als je het niet alleen kan

Soms kan een beetje hulp geen kwaad. Bijvoorbeeld als het je maar niet lukt om het moeten te bannen uit je leven. Of als je je leven met al die (dreigende) stress eigenlijk niet meer zo heel erg leuk vindt. Als je je sprankeling kwijtraakt. Wat fijn als er dan iemand is die met je meekijkt, iemand die met je meedenkt, iemand die je laat voelen en ervaren dat het ook anders kan, dat er IN JOUZELF andere mogelijkheden, andere wegen, andere oplossingen zijn, die mogelijk veel beter voor je werken. Ik ben die persoon voor je! Neem nu contact op voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek om te kijken wat een coachingstraject van Hart, Licht en Leven voor je kan betekenen.