Plotsklaps die herinnering aan mijn kindertijd.

Ik zit op de fiets naar huis na een volle dag school, spelen bij een vriendin en naar de bieb. Blij, maar moe. Overprikkeld. Tevreden, maar vol van alles. Een duidelijke opdracht geef ik mezelf: ik moet ‘binnen de lijntjes’ fietsen. Met mijn voorwiel stuur ik binnen de lijntjes van de rijen tegels van het fietspad naar huis. Verder hoef ik niks. Niks te voelen, niks te denken. Binnen de lijntjes blijven!

Herken je dat? Fietsen binnen de lijntjes? Ik deed het ook wel als ik van school naar huis liep. Dan mocht ik juist niet op de lijntjes komen. Of ik moest alleen via de donkere stoeptegels (wat niet lukte, want op een gegeven moment waren die donkere tegels gewoon op). Hinkend en springend naar huis. Heb jij dat ook wel gedaan als kind?

Waarom ‘fietsen binnen de lijntjes’?

Vorige week zat ik op de fiets en ineens deed ik het weer eventjes: fietsen binnen de lijntjes. Dat is nog best een toer, zeker als de tegels om en om zijn gelegd, en je binnen een halve tegel moet blijven fietsen.

Waarom vond ik dat soort opdrachten aan mezelf eigenlijk zo aantrekkelijk? Voor mij had het denk ik te maken met het even ontsnappen aan de werkelijkheid. Aan de drukte van de dag. Ontsnappen aan alle mensen en kinderen die ik had gezien (en gevoeld). Ontsnappen aan alle dingen die van mij verwacht werden, waarvoor ik dan buitengewoon mijn best deed, waardoor ik op een bepaalde manier steeds op mijn tenen liep en niet mezelf was. En dan is het zo heerlijk om naar huis te lopen via de donkere stoeptegels: je hoeft niet andere mensen te voelen, andere dingen te zien. Geen overprikkeling, geen buitengewone verwachtingen, maar gewoon een simpele taak.

Andere overzichtelijke klusjes

Dat is volgens mij vergelijkbaar met van die heerlijk overzichtelijke klusjes die ik mezelf wel geef, jij vast ook. Misschien zie je er tegenop om eraan te beginnen, net als ik. Maar als je dan eenmaal bezig bent… valt het reuze mee en is het eigenlijk wel lekker om te doen. De was opvouwen. Een kast opruimen. De oven schoonmaken. De lego uitzoeken.

Er is niets anders dan die ene taak. Het leven is dan zo heerlijk overzichtelijk! Je weet het einddoel, je hebt een bepaalde tijd, je begint eraan en het hoeft alleen nog maar afgemaakt te worden. Soms is het zo fijn als het leven zo overzichtelijk en begrijpelijk en duidelijk is.

Het leven daagt ons uit

Maar meestal is het leven dat niet. Het leven daagt ons uit. Het leven zit vol ups en downs, vol met uitdagingen, vol met niet zo makkelijke ontmoetingen. De hele dag zie en spreek en hoor je mensen, lees je dingen, voel en beleef je van alles. Fijn, heerlijk en inspirerend, maar soms ook zo rete-ingewikkeld. Er is zo veel te voelen. En – als je net zo’n hoofd hebt als ik – er is zo veel te denken.

Dan is zo’n klusje af en toe hartstikke welkom. Fietsen binnen de lijntjes kan ook, maar gelukkig heb ik tegenwoordig ook andere manieren om mijzelf tot rust te brengen. Als het me te veel wordt. Als het me aanvliegt. Als ik in de war ben en het niet meer snap. Het leven niet meer snap. Mezelf niet meer snap.

Mijn hulpbronnen

Ja, want dan schakel ik mijn hulpbronnen in. Zo heb ik inmiddels leren ‘aarden’. Ook leerde ik alle gevoelens, stemmingen en energieën die aan me zijn blijven kleven in de loop van de dag actief weer terug te geven aan het universum. Of even heerlijk uitwaaien aan zee. Wandelen met een vriendin. Samen zingen met gelijkgestemden. Mantra zingen. Talloze manieren om weer bij mezelf terug te komen. Heb jij ze ook, fijne hulpbronnen?

Dan ben ik weer even gewoon alleen IK. Dan kan ik weer het leven aan. Dan snap ik er nog steeds geen bal van, maar dat maakt dan niet uit. Want ik ben gewoon helemaal oké en ik ben ik.

En soms fiets ik dan gewoon lekker tussen de lijntjes. Of juist niet. Omdat ik het wil.


Zing mee binnen of buiten de lijntjes op de wekelijkse ZING-IN op woensdagochtenden, tussen 10 en 12 uur. Welkom! Je mag zomaar binnenlopen in de praktijk op de eerste verdieping van de Hoogwakersbosstraat 12, te Noordwijk. Je hoeft je niet op te geven of aan te melden. Eerstvolgende keer: woensdag 28 februari. Daarna gewoon weer iedere week.

Of maak hier een gratis en vrijblijvende afspraak voor een kennismaking. Van harte welkom!

Liefs!

Judith