Ik ben saai: mijn grootste belemmering overwonnen

Ik ben saai. Huh? Wat staat daar? Ja, dat is een van de overtuigingen die ik bij me droeg, met name in mijn tiener- en studententijd, maar later ook nog wel. Ik ben saai. Niet dat ik me daarvan bewust was natuurlijk. Ik zou het ook in alle toonaarden ontkend hebben, als je het me op de man af zou hebben gevraagd. Maar onbewust heeft deze belemmerende overtuiging best een stempel gezet op wat ik deed en op wat ik wel (en vooral) niet ondernam. Gelukkig heb ik die belemmering inmiddels overwonnen. Maar, oei! Wat heeft hij een grote rol gespeeld in mijn leven!

Ik ben saai. Ik zag mezelf als een stil, lief en gehoorzaam meisje, dat zich aan de regels moest houden. Zo had ik dat nou eenmaal geleerd. Ik ben saai. En als je zo – nogmaals, onbewust! – over jezelf denkt, dan heeft dat zijn weerslag op je doen en laten. Bijvoorbeeld op je fysiologie, op je lijf. Als ik van les naar les liep op school, dan was dat met gebogen schouders, hoofd naar beneden gericht. Me schamend voor mezelf. Als ik daaraan terugdenk, voel ik subiet weer dat eenzame gevoel dat daar bij hoorde. Een donker en groot aanwezig gevoel ter hoogte van mijn hart. De neiging om me klein te maken, onzichtbaar te zijn. Ik ben er niet.

Dat werkte door in de kleinste dingen. Als ik iemand tegenkwam in het dorp, dan zwaaide ik maar niet gedag, want tja: ik ben saai. En als diegene dan ook niet gedag zei tegen mij, dan voelde dat als een bevestiging: Zie je wel, ik ben saai.

Een saaie ondernemer

Toen ik nog maar net begonnen was als ondernemer, in 2014, speelde deze overtuiging achteraf ook nog wel een rol. Ik ontwikkelde wel mooie workshops en ik wilde wel mensen coachen, maar diep van binnen was ik nog steeds van mijn saaiheid overtuigd. En ja, dat betekende dus dat ik mij en mijn bedrijf amper durfde te verkopen. Ik praatte er niet over en prees het niet aan. Ze vinden het vast allemaal niks, want… ik ben saai. Geen wonder dat mijn bedrijf voor geen meter liep.

Dit klopt niet meer – mijn belemmering overwonnen

Gelukkig kan ik nu echt onomwonden zeggen: dit is verleden tijd. Deze oude overtuiging klopt echt niet meer voor me. Deze belemmering heb ik overwonnen. Het was niet makkelijk, en het kostte tijd. Het ging dan ook niet met een logisch stappenplan, het was niet met een cursusje hier en een coachsessie daar opgelost. Het was met vallen en opstaan. Met mensen tegenkomen die me konden spiegelen, van wie ik kon leren. En de sleutel voor mij is uiteindelijk geweest: voelen! Contact hebben met mijn lijf! De gedachten even laten voor wat ze waren: gedachten. Dus niet per se: waarheid.

In dat lieve lijf van mij, is zoveel meer aanwezig, zoveel wijsheid. Ik kan steeds beter contact maken met mijn essentie, mijn diepste ik. En misschien klinkt dat wel vaag. Als ik het teruglees, dan denk ik dat zelf zeker. Maar het is dan ook een gevoel, een energie, een wijsheid die ik niet in woorden kan vatten.

Ik ben ik. Ik ben Wauw.

Een bruisend, bubbelend gevoel in en om me heen, vanuit mijn buik. In geel, oranje, goud. Een beetje zoals mijn nieuwe logo is (dat is geen toeval natuurlijk).

“En die beperkende overtuiging, ben je die dat echt helemaal kwijt? In alle contexten, altijd?” Deze vraag werd me gisteren gesteld tijdens de NLP workshop die ik twee keer per jaar geef voor K&O Katwijk. Een mooie vraag. Ik moest er wel even over nadenken. Het eerlijke antwoord: hij popt soms nog wel eens op. Met name als ik me in een groep onbekenden moet begeven. Dan ineens voel ik weer dat donkere gevoel, ter hoogte van mijn hart, en wil ik me zo klein mogelijk maken en onzichtbaar worden. Het verschil met vroeger is echter dat ik me bewust ben van dat gevoel. Ik kan met mijn aandacht er naar toe gaan, en dat maakt dat ik tegelijkertijd kan voelen wat er ook is: een stromend, bruisend en licht gevoel vanuit mijn onderbuik. Dat maakt me stevig en krachtig.

Belemmerende overtuigingen die ik tegenkom

Het is vast geen toeval dat er veel mensen op mijn pad komen met dito beperkende en belemmerende overtuigingen. Een greep uit wat ik zoal tegenkom:

  • Ik ben niet goed genoeg.
  • Ik ben dom.
  • Ik ben chaotisch en onoplettend… dus Ik MOET alert zijn.
  • Ik stel niets voor.
  • Anderen zijn belangrijker dan ik.

Die belemmering heeft zoveel invloed op je leven

Het heeft zo veel invloed op je leven. Op de beslissingen die je maakt, op de dingen die je doet en die je laat. Op de grote en de kleine dingen. Dat kan ik je van binnenuit vertellen. Ik ben er ook open en eerlijk over. Volgens mij heeft iedereen wel een paar belemmerende overtuigingen die van tijd tot tijd opspelen. Het levert mooie en diepgaande gesprekken op. Echt contact, van hart tot hart. Mensen raken in hun hart, en een klein stukje met hen meelopen op hun levensweg. Het raakt direct aan mijn missie als coach.

Ik ben coach

Ach ja, ik ben coach. En stembevrijder, trainer en AD(H)D-expert. Arjan Lubach deed er nogal schamper over, in de aflevering van zijn programma van maandag 28 maart. Er zijn te veel coaches. Jaren geleden zou ik hebben gedacht: ja, en ik ben zo’n coach die er eigenlijk niet zou moeten zijn. Een fake. Iemand bij wie je eigenlijk niet langs moet gaan. Het imposter-syndrome: bang om door de mand te vallen. Op LinkedIn buitelen de meningen dan ook over elkaar heen, over de hoeveelheid coaches en hoe dat komt en waar je dan wel een goede coach kunt vinden. Vroeger zou het me over mezelf hebben doen schamen. Ik ben saai.

Nu kan ik zo goed voelen dat mijn coach-zijn niet iets is om voor te schamen. Het is een woord dat ik met trots gebruik. Ik ben coach. De weg die ik heb afgelegd, de grote belemmering die ik heb overwonnen, het was zeker niet altijd makkelijk. Het was eenzaam, het was fuck en klote. Verdrietig ook en rot. Maar het was ook een mooie weg. Mijn weg. En ik ben alleen maar trots als ik iemand met mijn verhaal mag inspireren. Aan alles voel ik dat dat goed is. Ik ben coach! Ik ben wauw en Ik ben ik.

ik ben wauw!

Je belemmering overwonnen – wat klinkt dat goed, toch? Eens verder praten over belemmerende overtuigingen en hoe je ze kunt overwinnen? Nieuwsgierig geworden? Plan eens een gratis en vrijblijvende intake! Je bent van harte welkom! Ook als je niet een heel coachingstraject wilt, maar liever gewoon één keertje met mij wil praten.

Meld je hier aan