“Jeetje, als jij het hebt over stembevrijding, dan ga je helemaal stralen.” Een paar weken geleden deed ik mijn pitch, bij een leuke groep ondernemers. En ja, het klopt wel wat ze tegen me zei. Ik voel dat zelf ook. Ik kan uitleggen wat ik doe met mijn nieuwe bedrijf Hart Licht en Leven, en als ik het heb over stembevrijding, dan voel ik mezelf warm worden en dan zindert de energie in en om me heen.

Stembevrijding? Wat is dat? Dat wordt behoorlijk vaak aan mij gevraagd. Want het klinkt best wel vaag, toch?!. ‘Zweverig’, zou ik vroeger gezegd hebben. Dus ja, wat is het eigenlijk? Ik vertel er graag over, want over stembevrijding ben ik echt ontzettend enthousiast. Het is meer nog, ik voel me fantastisch als ik zing. Ik raak aan mijn essentie. Zo waardevol om te ervaren.

Wat is stembevrijding?

Een van mijn leermeesters, Jan Kortie, legt het in zijn boek Jouw ziel wil zingen heel goed uit en ik kan dat niet beter. Hij vertelt in de inleiding dat er twee manieren van zingen zijn. De eerste manier is: van buiten naar binnen. Er is muziek, buiten jou en jij gaat dan proberen om die muziek zo goed mogelijk te zingen. Je gaat je best doen, er moet een resultaat bereikt worden. Dit leidt maar al te vlug tot druk, vergelijking, beoordeling, verwachting…

De tweede manier van zingen is: van binnen naar buiten. Jouw eigen waarheid, jouw eigenheid, jouw essentie tot klinken brengen en zo jouw schoonheid de ruimte geven. Zingen met geen ander doel dan uiting geven aan het feit dat je wil zingen. Jouw ziel wil zingen. Aldus Jan Kortie.

De tweede manier van zingen, dat is stembevrijding. Daarbij is het niet van belang of het ‘mooi’ is of ‘zuiver’ of dat je het goed volgens de nootjes zingt. Je hoeft ook niet een goede stem te hebben. Ik weet dat al die eisen, al dan niet bewust gesteld, vaak een grote rol spelen in het wel of niet gaan zingen. Vaak is er zelfs tegen ons gezegd vroeger: “Zeg, zing jij maar niet!” Bij stembevrijding mogen we dat alles loslaten.

Hoe werkt dat dan, die stembevrijding?

Stembevrijding kan iedereen doen. Je hebt alleen maar de wil nodig om je stem te laten klinken. In praktijk komt het erop neer dat je eerst even rustig ademt, bij jezelf naar binnen gaat, en voelt. Je voelt: wat is er nu, op dit moment in mij aanwezig? Waar voel ik dat? Een voorbeeld:

Je voelt je nerveus en onzeker, want binnenkort moet je iets doen wat nieuw voor je is, iets wat je nog nooit gedaan hebt, wat je gewoon heel spannend vindt. Je neiging is wellicht om te denken dat die nervositeit en onzekerheid totaal niet handig zijn. Je wilt het wegstoppen en je gaat zo hard mogelijk je best doen om je optimaal voor te bereiden, zodat je je steeds zekerder gaat voelen. Maar ja: dat nerveuze en onzekere gevoel blijft tot ergens knagen, ook al heb je het weggestopt.

Stel dat je bij mij zou komen voor een stembevrijdingssessie, dan zouden we vanuit dat gevoel juist starten. Waar voel je nerveus, onzeker? En adem eens naar die plek toe. Geef eens ruimte aan dat gevoel, in plaats van het weg te stoppen, en laat voorzichtig op je uitademing wat klank meekomen. En vervolgens zou dat ‘zingen’ kunnen worden.

Juist doordat je ruimte geeft aan dat wat er is, en het ook nog tot klinken brengt, zonder dat het aan allerlei schoonheidseisen moet voldoen, kom je los van alle oordelen en alle gedachten. Je geeft ruimte aan het licht en het donker, en juist daardoor nader je je eigen essentie. Dat is bevrijdend. Vandaar: stembevrijding.

Wat stembevrijding mij gebracht heeft…

Als ik zing, dan voel ik me echt helemaal mezelf. Een diep blij gevoel, dat ik in woorden niet eens goed kan uitleggen. Als ik zing – en dan bedoel ik niet ‘de juiste nootjes van bladmuziek zingen’, maar ik heb het dan nadrukkelijk over het ‘zingen van binnenuit’ – dan raak ik mijn diepste, wezenlijke kern. Mijn essentie zogezegd. Dat gevoel is in mij en om mij heen, het voelt bijna spiritueel.

Ik sta dan ook in directe verbinding met mijn vroegere zelf. Er zijn opnames van mij als klein kind, waarop ik zing. Gewoon zomaar, wat er in me opkwam. Ik zong heel graag en ik kende ook heel veel liedjes, maar het allerliefste zong ik zelfverzonnen ‘Aai Maai liedjes’. Toen ik wat ouder was en zelf een eigen cassetterecorder had, nam ik zelf radioprogramma’s op, waarbij ik ook de conventies losliet en gewoon lekker ging zingen. Het zat er dus al heel vroeg in bij me.

Ik weet ook nog heel goed dat ik een jaar of zes geleden een artikel in Trouw las over Jan Kortie en zijn stembevrijding. Ik kan nog voelen hoe mijn hart een sprongetje maakte en dat ik voelde: dit is het. Dit is voor mij, dit heb ik te doen. Maar dat ik ook gelijk dacht: nee, dat is raar! Zoiets doe je niet! Alleen het woord al! Zweverig! In december 2020 kwam het opnieuw voorbij en met een diep innerlijk weten – me verzoend hebbend met mijn raar en mijn zweverig – ben ik het gaan doen en heb ik me opgegeven voor een cursus en een training tot stembevrijder.

Voor mij is het heel erg verbonden met wie ik diep van binnen wezenlijk ben en ook met mijn missie: ik wil me verbinden met mijzelf en met anderen, in echt contact van Hart tot Hart. Mijn eigen hart laten zingen en anderen begeleiden in het laten zingen van hun hart. Heerlijk! Dat klinkt wellicht groots en hoogdravend, ik weet niet of je me kunt volgen, maar zo voelt het voor mij.

Wat stembevrijding voor jou kan doen…

Tja, ik zeg ‘kan doen’, want niemand kan weten wat er gebeurt als jij van binnenuit gaat zingen. Als jij je ziel laat zingen, om de woorden van Jan Kortie nog maar eens te gebruiken. Wat ik om me heen zie wat het zou kunnen doen voor je, kan ik je wel vertellen.

Het zou natuurlijk heel goed kunnen gebeuren dat ook jij bij je diepste wezen komt, in contact met je essentie, als jij je ziel laat zingen. Maar los daarvan, geeft het gewoonweg al ruimte als we de tijd nemen voor wat er in het hier en nu, in het moment bij jou in je leeft. Wat dat ook is: enthousiasme of irritatie, blijdschap of verdriet, energie of lusteloosheid. In deze moderne tijd van ‘vlug vlug vlug’ nemen we maar zelden de tijd voor wat we eigenlijk voelen. En als we iets voelen dan zijn we maar al te vaak gewend om het gevoel weg te drukken en om gewoon weer verder te gaan.

Alsof we een grote bal onder water aan het duwen zijn. Herken je dat, heb je dat vroeger ook wel eens gedaan? Een bal onder water duwen… hij komt altijd weer boven. Vaak met kracht, soms zelfs recht in je gezicht. Met andere woorden: emoties en gevoelens wegstoppen, eroverheen walsen met logische redeneringen en dito plannen werkt vaak averechts. Dat veroorzaakt stress, een leven in overleefstand, een leven waarbij je voorbij gaat aan je eigen verlangens. En als je het heel erg lang doet, het wegstoppen van gevoelens (positief of negatief), dan kan het zelfs leiden tot allerlei fysieke pijntjes en kwalen.

Maar stel nou dat jij ruimte geeft aan dat wat er in je leeft, dan kan dat op allerlei manieren prettig voor je zijn. Je kunt ineens ervaren dat je anders naar jouw eigen werkelijkheid kan kijken. Je kan beter bij je gevoel, beslissingen nemen waar je je goed bij voelt. En wat is er nog meer mogelijk als jij je stem bevrijdt?

 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar wat Stembevrijding voor jouw kan betekenen? Naar wat het jou kan opleveren? Dan ben je natuurlijk welkom bij Hart, Licht en Leven. Je bent welkom in een van mijn workshops Stembevrijding. Daarnaast organiseer ik ook een serie van vijf avonden Stembevrijding, waarbij we met een kleine groep gedurende een aantal weken met elkaar op reis gaan met de stem. En je kunt natuurlijk ook een individuele sessie boeken! Neem gerust contact op voor meer informatie!