“NEEEEEEEEEEEE!” Ik knijp mijn ogen tot spleetjes, ik trek mijn schouders hoog op, ik zet mijn ruggengraat onder spanning en mijn voeten verkrampen. “NEEEEEEE!” Ik geef toe: ik voelde bij de aankondiging van die ingelaste persconferentie alleen al, een golf van machteloosheid, boosheid en protest door me heen gaan. Een fel verzet, geconcentreerd zo rond mijn hartstreek en keel (waar zit dat bij jou)? En toch ook voel ik al heel snel die beweging van binnenuit: “Oké, als dit het is… Adem in… adem uit… naar mijn buik, naar mijn hart. Welke invloed heb ik? Wat kan ik wel doen? Hoe richten wij deze weken zo prettig mogelijk in?” Ik ervaar in mezelf een vrijheid, een vertrouwen en een veerkracht: een heel prettig, liefdevol gevoel.

Om me heen is het niet anders. Ik spreek mijn ouders, mijn zussen, mijn schoonmoeder, mijn vriendinnen… allemaal met een flinke dosis doorzettingsvermogen en flexibiliteit. De verhalen in het nieuws over ouders in paniek: ze zullen er zijn, dat geloof ik heus wel, maar wat ik zie om me heen is vooral een heleboel veerkracht. Of is dat vooral de oppervlakte? Want: hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het echt met je?

Wat nou als ik wat dieper mag gaan bij je? Hoe gaat het dan echt met je?

Wat een waanzin, deze drukke tijden in december. Druk druk druk. Er moet nog zo veel en er mag nog zo weinig… en dan komt er ook nog eens een lockdown met winkelsluiting en schoolsluiting en wat-al-niet-meer-sluiting op ons af. Dat eist van ons incasseringsvermogen en veerkracht. Jemig, ineens is alles weer anders en niet iedereen gaat daar automatisch goed mee om.  Ik heb verschillende mensen ontmoet, met ieder hun eigen verhaal, los van de hele coronoa-problematiek (wat ontzettend relativerend werkt, voor mij althans).

Ik sprak een vrouw die deze week een belangrijke beslissing moest maken omtrent haar werk. Wat is nu de goede keuze? Ze zat er erg mee in haar maag en het maakte dat ze het hele weekend gepiekerd heeft: “Waar doe ik nou goed aan? Wat wil ik nou eigenlijk zelf, diep van binnen?” Met zeurende hoofdpijn tot gevolg – en geen oplossing.

En dan nog verschillende mensen met onverwachte medische klachten en de zorgen daarover die dat met zich mee brengt. Kan ik nog wel weer gezond worden? Zo nee, hoe gaat mijn leven er dan uit zien? Zo ja, hoe lang duurt dat nog en wat zou ik allemaal kunnen doen om het herstel sneller te laten verlopen? En dus je begrijpt, vooral heel veel piekeren en malen en stress.

Druk druk druk

Buiten de ‘gewone Kerststress’ om, van: waar gaan we naar toe, wie eet bij wie, wat eten we… De Corona-stress er nog bij, van wel of niet afstand houden, ik wil dit eigenlijk niet of wil ik dit eigenlijk wel?, moet ik nou de booster nemen, ben ik nou voor of tegen dat hele vaccineren, ik wil niet ziek worden, maar ja…

Druk. Al is het maar: druk in je hoofd. De overleef-stand, die sommigen van ons zo heel goed kennen. Laatst vertelde een coachee me over die overleef-modus… dat ze zich ervan bewust geworden was dat ze al jaren in die overleefmodus zit. En dat ze er zo klaar mee is. In dat hele overleven is ons zenuwstelsel uit balans, we dan komen in een stress te zitten, die zich vastzet in ons lijf.

Hart- en buikademhaling

Dus: druk! Hoe kom je door deze hectische tijden heen? Hoe komt – met andere woorden – ons zenuwstelsel weer in balans? Wat mij daarbij ontzettend goed helpt is een speciale hart- en buikademhaling. Een ademhaling waarbij je je inademing even lang maakt als je uitademing. Zo komt je autonome zenuwstelsel weer in balans. Het helpt mij door hectische tijden heen. Iedere ochtend neem ik de tijd voor deze speciale ademhalingsoefening en ik zei het net al, ik ervaar bij mezelf een groot vertrouwen en ook rust.

Tja… ik sta al op het punt om hem heel uitgebreid te beschrijven voor je. Wat ik echter veel beter kan doen is deze oefening inspreken voor je, zou dat nou niet een mooi cadeautje zijn?!

Deze speciale hart- en buikademhaling helpt jou door hectische tijden heen! Vind hem in mijn Podcast Judith – verhalen van hart tot hart.

Mocht je meer willen, mocht er meer nodig zijn om jou weer uit de overleefstand te krijgen, om uit de druk druk druk – modus te komen: schroom niet, neem gewoon contact op! Ook al is er lockdown, coaching mag gewoon doorgaan. Ik help je online, al wandelend in de duinen, of ik ontvang je in mijn ruime coachruimte. Welkom!