Als coach kun je niet zonder familiesystemen…
In mijn werk als coach, stembevrijder en trainer kan ik niet zonder mijn kennis en ervaring rondom familiesystemen. Van de termen Systemisch Werk of Familie-opstellingen heb je misschien wel eens gehoord? Familiesystemen spelen daarin een ontzettend belangrijke rol. Denk maar eens aan jouw eigen gezin van herkomst. Hoe ben je opgegroeid? Welke dingen waren in dat gezin belangrijk? Wat waren de ongeschreven regels, de verwachtingen, de overtuigingen die nu wellicht nog steeds in jouw leven een rol spelen? Omdat ze wellicht al van generatie op generatie worden doorgegeven…?
Ze kwam bij me binnen met een hoofd vol ruis. Een hoofd vol met gedachten en gedoe. ‘Wat zou je willen?’ Vraag ik haar. Zoals meer vrouwen die bij me komen zegt ze: ‘Rust in mijn hoofd.’ En als ik daar wat dieper op doorvraag, komen we op een andere laag. Ze deelt een heel diep verlangen: ‘Ik wil zo graag in contact met anderen, me echt verbinden. Maar dan zonder mezelf kwijt te raken in dat contact.’ Dus verbinden met jezelf, echt bij jezelf kunnen blijven… terwijl je in contact bent met de ander. ‘Dat lukt me nooit.’ Zegt ze, nu in tranen. ‘En in het hier en nu dan? Ben je nu bij jezelf, in verbinding met jezelf? En ben je nu ook niet tegelijkertijd in contact met mij?’ De coachrelatie is vaak de eerste plek waar we kunnen ervaren hoe verbinden en in (en uit!) contact gaan werken.
Wat is het diepere verlangen?
Dit is een voorbeeld van een fragment uit een eerste verkenning rondom een coachvraag. Zo’n uitgebreide verkenning is nodig, nuttig en meestal fijn en een opluchting. Want het is belangrijk om te weten te komen wat de vraag achter de vraag is. Het is meestal nooit de vraag waarmee mensen binnenkomen, er zit altijd een dieper verlangen onder. En dan… in de volgende gesprekken gaan we met dit leerverlangen werken. Vele aspecten kunnen we verkennen rondom het thema verbinden met anderen en met jezelf. Het heeft te maken met gevoelens, emoties, waarden, metaprogramma’s, met je brein en je manier van denken. In het coachtraject komen allerlei zaken aan bod die helpend kunnen zijn om het leerverlangen te verkennen en aan te gaan. Maar we vergeten nooit om te kijken naar de familiesystemen…
En wat heeft dit te maken met familiesystemen?
Een belangrijk aspect daarvan is het verkennen van de energie rond het familiesysteem. Want: hoe ging dat verbinden in het gezin van herkomst? Was het überhaupt mogelijk voor mijn coachee om in verbinding te gaan met haar moeder of haar vader, zonder zichzelf kwijt te raken? Sterker nog: hoe deden haar ouders dat verbinden zelf? Wat hebben zij weer meegekregen van hun ouders?
In dit specifieke geval had mijn coachee een moeder die het belangrijk vond om klaar te staan voor anderen, hard te werken voor anderen, om zichzelf in feite totaal weg te cijferen en in het harde werken zichzelf onzichtbaar te maken. Zo had ze het weer geleerd van haar moeder. Ze gaf dit mee aan haar dochter, ook van haar dochter werd verlangd dat ze altijd klaar stond voor anderen, wat ze zelf wilde, was niet belangrijk. In het contact met haar moeder raakte ze zichzelf totaal kwijt en wat meer is: het was niet goed genoeg. Eigenlijk werkte ze nooit hard genoeg, ze kon het gat niet vullen. Hier werd een basis gelegd voor contact, verbinden en relaties aangaan met andere mensen.
In vrijwel al mijn coachtrajecten komt op een gegeven moment wel het familiesysteem ter sprake. Het bewust worden van de energie die het familiesysteem meebrengt, kan al heel veel opleveren. Dan brengt een gesprek hierover al zoveel inzicht en duidelijkheid. Uit de bewustwording vloeit namelijk iets voort wat in dit geval heel belangrijk is: het besef dat je zelf een besluit hebt te nemen. Een diep innerlijk besluit: ik doe het anders. Ik leef mijn eigen leven. Ter ondersteuning begeleid ik je met verschillende oefeningen (uit bijvoorbeeld: lichaamswerk, familie-opstellingen, meditatie en ademhaling). Want je moet het misschien wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.
Wat heb jij meegenomen uit jouw familiesystemen?
In een familie gelden bepaalde regels, normen en waarden. Die worden je met de paplepel ingegoten. Van die zinnetjes die je misschien wel duizend keer hebt gehoord van je vader of moeder. Overtuigingen die al waarheid werden gebracht. Iedereen krijgt weer andere dingen mee van zijn ouders, er zijn zoveel verschillende familiesystemen. Het kunnen zowel ondersteunende als belemmerende boodschappen zijn:
- Als je voor een dubbeltje geboren bent, zal je nooit een kwartje worden.
- Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
- Je boosheid tonen, is een teken van zwakte.
- Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan.
- Je moet altijd voor een ander klaarstaan
- Bij ons doen we zoiets niet.
- Dat komt er bij ons niet in.
Welke boodschappen heb jij meegekregen? Werken ze voor jou? Het anders doen dan de rest van de familie vraagt moed. Durf je te gaan voor je eigen wensen en verlangens? Loop je je eigen pad of loop je het pad van je ouders, je familie en doe je vooral wat er van je wordt verwacht? Ik daag je uit om daar eens op te kauwen!
En wil je dat ik eens met je meekauw, dan kan dat natuurlijk! Een kennismakend gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Coaching hoeft niet alleen plaats te vinden als het niet goed met je gaat. Een paar coachingsgesprekken als het goed gaat met je, kunnen ook heel verhelderend werken. Welkom!