Wat is jouw zielsverlangen?

Laatst had ik een leuk gesprek met iemand die contact met me had gezocht. Ze vertelde dat ze een fijn leven heeft, een prachtige baan, dat ze aan alle kanten boft. Maar toch. “Ergens wil er iets in mijn ziel… maar ik weet nog niet wat. Ik wil zo graag achter mijn zielsverlangen komen en ik vermoed dat jij me daarmee op weg kunt helpen.” Samen nieuwsgierig op zoek naar zielsverlangens… daar ga ik van aan! Daar wordt mijn eigen ziel nou weer blij van.

Wat is jouw zielsverlangen? Heb je er (al) zicht op? Of is het verstopt onder dikke lagen van ‘Hoe Het Hoort’, ‘Zo Leef ik nu eenmaal mijn Leven’, ongemak of stress? Bij mij was dat zielsverlangen lange tijd verborgen. En nu ben ik er aardig mee in contact. In de toekomst kan dat wellicht nog weer veranderen. Dat zien we wel. Ik heb een blog geschreven over hoe onze poes Snoes de weg vrijmaakte voor het voelen van mijn verlangens. Hier komt-ie:

Voor mezelf kiezen, maar niet echt

Weet je wat zo raar is? Ik heb in 2013 echt het besluit genomen om voor mezelf te kiezen: ‘Ik kies voor mij. Ik stop in het onderwijs, daar word ik niet gelukkig van. Nu is het tijd voor mij. Maar ik heb toen niet ECHT voor mezelf gekozen. Ik ben niet echt gegaan voor mijn verlangen. Ik had, sterker nog, geen idee wat mijn verlangen zou zijn.

Ik heb mijn hele bedrijf indertijd opgezet volgens het principe van: wat zullen anderen van me vinden? Wat zullen anderen van me denken? Wat verwachten ze? Hoe pas ik in de maatschappij en hoe pas ik in het plaatje? Hoe zet ik mijn bedrijf op van coaching en training, zo dat ik er bij hoor. Kortom, ik ging me aanpassen aan wat ik dacht dat van me verwacht werd als trainer en coach.

Ik koos ook voor een naam, een zakelijke naam, Van Kampen Training en Coaching. Ja weet je, ik had gewoon geen idee van wat ik diep van binnen nou echt wilde. Ik vond ook dat ik al heel goed op pad was. En dat was ik ook heus wel, maar ik zat nog veel te veel in mijn hoofd. Mijn hoofd. Zucht.

Huh? Wil ik een poes? Mag ik dat?

Pas later, later, later, veel later ben ik echt gaan zakken in mijn lijf, echt gaan voelen. Een van de eerste dingen die bij me opkwamen toen ik echt ging voelen, toen ik meer en meer zicht kreeg op wat nou mijn verlangen was: ik wil een poes. Ik wil een poes.

En ik snapte er niks van dat ik dat wilde, want ik ben opgegroeid met het idee dat huisdieren vies en lastig zijn. Ze poepen. In tuinen of op stoepen. Honden zijn verschrikkelijk, maar katten zijn ook echt verschrikkelijk. Als er een kat in de tuin kwam, dan sprong mijn vader of mijn moeder op en joeg die kat weg. Ksssssst. Ksssssst. Huisdieren moet je niet hebben en katten ook niet. En ik wilde er een. Dus ik moest daar eerst in het reine mee zien te komen. Mag ik een kat?

Het was een heel proces. Mijn verlangen heb ik op een gegeven moment hardop uitgesproken. En toen zei mijn man, die ik al heel lang ken, van wie ik niet wist of hij dat ook zou willen: “Katten? Een poes? Ik vind poezen heel leuk!” Nou, het ging me te ver om er actief naar op zoek te gaan, ik dacht: als er dan eentje voor mij beschikbaar is, dan komt die op mijn pad.

zielsverlangen

De poes kwam op mijn pad, maar…

En dat was ook zo, hij kwam op mijn pad. Een vriendin van me die had een poes en daar wilde ze van af, maar niet zo heel erg graag. Maar wel een beetje. Driekwart jaar later kwam er beweging, en toen heeft hun poes Snoes anderhalve week bij ons gelogeerd in de kerstvakantie.

Ik vond het echt hartstikke leuk, maar ook echt heel spannend. Ik liep echt een beetje te stoeien in mezelf, want ik dacht over het beest: Jij wil mij eigenlijk niet. Dat was wellicht ook wel dat deel in mij dat vond: jij mag helemaal geen kat, dat hoort niet. Dat was best ingewikkeld, omdat ik tegelijkertijd zo ontzettend genoot van de aanwezigheid van Snoes.

Daarna heeft het nog wel ruim vier maanden geduurd voordat Snoes echt bij ons in huis kwam. Mijn ouders waren heel duidelijk: ‘Getsie, smerig en vies en al die haren, zie je nou wel.’ En na een paar maanden wist ik het ook echt zelf niet meer zeker. Want het beest had herhaaldelijk op onze bank gepiest. Aanvankelijk zonder dat wij het in de gaten hadden. Het was afschuwelijk. Onze mooie leren bank stonk en ik dacht: we hebben een onhandelbaar beest, nu ook nog eens met vlooien. Echt vreselijk. Ik was helemaal onrustig.

Toen we de vlooien hadden weggewerkt en Snoes niet meer op de bank piste, hebben we de boel opgelost en in alle rust kon ik weer genieten van haar. Omdat we in staat waren om af te stemmen op haar, kwamen we te weten wat haar dwars zat en konden we wat noodzakelijke wijzigingen aanbrengen voor Snoes. Ik kreeg het idee dat ik haar veel beter snapte. En ik voelde: Ja. Ik wil een poes.

In het reine komen met een heel oud verlangen

Het grappige is dat ik als kind een poesjesverzameling had van stenen beeldjes, toen ik een jaar of 6/7/8 was. Ik spaarde alle poesjes die ik maar kon vinden. Ik had ook een heel leuk theeservies van een poezen. Want ik mocht dan wel geen echte poes, verzamelen zou ik ze. Mijn vriendin had ook een poes, Siepie, dat was ook echt een geweldig leuk beest. Eigenlijk had ik als kind al wat met poezen. Maar het ging over mijn verlangen NU. Ik had in het reine te komen met een heel oud verlangen.

Het was aanvankelijk een struggle, het werd een hele reis. Snoes in huis. Judith, wat wil je nou eigenlijk echt diep van binnen? Bij mij heeft Snoes de poes als het ware de weg vereffend voor al die andere verlangens die sluimerend in mij aanwezig waren. Nieuwe verlangens. Snoes was een eerste verlangen bij me, en het was daarna alsof ik door haar veel beter ben gaan voelen: wat wil ik nou eigenlijk echt diep van binnen? Wat is mijn zielsverlangen?

Contact met mijzelf, met mijn essentie, met zijn ziel en zijn, maakte ook zeker dat ik mijn bedrijfsnaam had te veranderen. Najaar 2021, op dit moment tweeëneenhalf jaar geleden heb ik die dan ook veranderd in: Hart, Licht en Leven. Daarbij geholpen door mijn vriendin Nieke. Ik had gebrainstormd en in vele kleuren vele namen opgeschreven. En van deze naam werd ik het aller blijst. Maar ik had hem toch al afgedaan als ‘raar’ en ’te zweverig’. Nieke hielp me om te voelen: nee, ja, dit is het wel. Hart, Licht en Leven. Nog steeds heel blij mee.

zielsverlangen

Al die andere verlangens… steeds beter voelen.

Ik houd dus van zingen! Stembevrijding, opstellingenwerk. Zingende opstellingen. En elke keer als ik in mijn leven echt iets zag of voelde van: ‘Ahhh, huh, dit is het.’ Dan herken ik dat nu: ergens in mijn heel stille midden, vlak boven mijn navel, maakt het dan een sprongetje. Heel diep van binnen, voel ik ineens een huppeltje. ‘Huh! Oelala, dit is het.’ Dat heb ik een paar keer in mijn leven gehad.

En ook het tegenovergestelde, precies op dat plekje. Als ik voelde: ‘Oe, nee, oe, dat moet ik niet doen.’ Een soort verkramping van dat stille midden. Oe, nee, dit moet ik niet doen. En dat dan vervolgens natuurlijk negeren, want het hoofd weet het allemaal veel beter.

Nu kan ik veel beter luisteren naar de stem van mijn verlangen. Wat zegt mijn hart? Wat zegt mijn ziel? Wat wil ik eigenlijk echt diep van binnen, waar word ik blij van? Zo kan ik ook verlangen naar alle verlangens die nog komen gaan, alles wat ik nog wil en ga willen.

Op dit moment? Judith, wat verlang je dan nu? Ik zou echt dolgraag in mijn eentje een grote wandeltocht maken, of een fietstocht. En ik ben al bijna zo ver dat ik de moed heb om ook echt daadwerkelijk op pad te gaan. Tot nu toe durfde ik het nog niet zo goed, maar ik voel dat ik het heb te doen.

Wat is jouw zielsverlangen?

Wat is jouw hartsverlangen? Wat is jouw zielsverlangen? Wat is überhaupt je verlangen? Welke laagjes zitten daar allemaal overheen? Weet je dat stembevrijding een ontzettend fijne manier is om bij je verlangens te komen?

Omdat het zo ontzettend lichaamsgericht is, omdat je uitgaat van je ervaring in het hier en nu en daar al zingend en zuchtend ruimte aan geeft, open je steeds meer. Je opent steeds iets meer en er komt ruimte voor alles wat er onder de verkramping verstopt heeft gezeten. Je verlangens. Je liefde. Je licht.

Jij doet er toe.

Jij bent de bedoeling.

Jouw verlangens mogen stromen en stralen.

Lichter Leven.

­zielsverlangen


Nog nieuwsgierig naar jouw zielsverlangen? Neem contact op ❤. Heel welkom! Maak hier een gratis en vrijblijvende afspraak om eens te sparren. Van harte welkom!

Of ontdek je verlang in Lied van je Hart en/of Opstellingen!

In april en mei 2024: een individuele ZINGENDE OPSTELLING voor €99

Liefs!

Judith