Kerstmis 1983

kerstgedoeIk ben vijf jaar. Als ik de foto’s kijk, lukt het me nog beter om dat gevoel weer op te roepen. Dat warme, fijne, gezellige kerstgevoel. Alles is veilig, alles is fijn en feestelijk. De kaarsenkandelaar, het stalletje, de boom. Mijn zusjes en ik in onze mooiste kleren, mijn ouders ook in het net, mijn moeder met een bijna mona-lisa-achtige glimlach om haar mond. Een mooi gedekte tafel met een prachtig opgemaakte schotel. Alles, maar dan ook alles, klopt. Geen kerstgedoe te bekennen. Dat kerstgevoel van vroeger, ken je dat?

 

Kerstmis 2013

Dertig jaar later. Wederom foto’s. Nu van mijn eigen gezin: man en kinderen. Het ziet er warm en vrolijk uit. Een gezellige huiskamer, drie kindertjes die keurig gekleed zijn en lachen naar de camera. Ook ik glimlach, wat zie ik er nog jong uit! Maar ik weet nog heel goed hoe het voelde: ja, ik was blij en gelukkig. Maar ondertussen! Wat deed ik ontzettend mijn best om dat Kerstgevoel van vroeger te voelen en te evenaren. Dat warme, fijne, ongecompliceerde, veilige kerstgevoel van toen ik 5 jaar oud was. Ik vond dat zo’n gedoe! Kerstgedoe.

Als ik nu naar de foto’s kijk, dan kan ik er ook achter kijken. Ik weet hoe druk het was, met drie kleine kinderen, en vooral: hoe erg ik mijn best deed. Oh, wat deed ik mijn best om te voldoen aan HHH: Hoe Het Hoort! En: het was nooit goed genoeg. Want ik hoefde maar een stiekeme blik bij de buren naar binnen te werpen, of foto’s te bekijken die mijn zussen via de app stuurden… en ik wist al: ik heb gefaald. Mijn servies was maar gewoon simpel Ikea, er zaten kreukels in het tafelkleed, onze kinderen maakten ruzie, de Kerstballen en versiering niet gematcht met het interieur. En ik weet niet of je het ziet op de foto hierboven, maar een van de peertjes doet het dus niet. Dat voortdurende, drukkende gevoel van falen… dat hoort toch niet bij Kerst?!

Kerstmis 2022: met kerstgedoe

Negen jaar later… De kinderen een heel stuk ouder, ik een heel stuk wijzer. Alweer bijna Kerst… Maar nu wordt het Kerst zonder dat ik onbewust een geromantiseerd gevoel wil evenaren van toen ik vijf jaar oud was. En ik moet zeggen: dat is bevrijdend! Ook laat ik me niet meer gek maken door mezelf steeds te vergelijken met anderen. Geen HHH voor mij. Ook dat is bevrijdend! Inmiddels doe ik namelijk Wat er Wel Werkt voor mij, voor mijn gezin. Heerlijk.

Kerstmis zonder een onbewust streven naar gekmakende perfectie. Kerstmis zonder dat ik me laat raken door de opgelegde romantische feestelijkheid van de supermarkt-reclames. Kerstmis gewoon zoals ik het wil, gewoon simpel en zonder franje. Kerstmis met mijn eigen WWW: Wat Werkt Wel voor mij?

Dus: Kerstmis 2022. Zie ons zitten aan onze ronde tafel. Misschien valt het je op dat de meiden en ik onze mooiste kerstjurk aangetrokken hebben. Maar dat de rest gewoon in zijn dagelijkse kloffie aan tafel zit. Ook oma is van de partij. Maar opa ontbreekt. Hij is weliswaar al twintig jaar geleden overleden, maar oh wat wordt hij gemist op dit soort dagen. De kerstboom op de achtergrond toont een allegaartje aan kerstversiering, matcht totaal niet met het interieur. Een grote boodschappentas staat zelfs nog naast de boom. Blijkbaar is er vanmiddag geklust en staan de spullen er nog. Tja. Toch ziet het er heel gezellig uit. Eigenlijk heel normaal. Relaxed.

Ja, zo zal het worden. Kerstmis met gedoe. Met verdriet om wie er niet meer is. Met soms een snauw en een diepe zucht. Maar ook met lichtheid en feestelijkheid. Kerstmis met alles erop en eraan.

Kerstmis 2022: en jij?

En jij? Hoe kijk jij tegen Kerst aan? Wat is jouw HHH met Kerst, jouw kerstgedoe? Zijn er dingen die jij doet zonder dat  jij het eigenlijk wilt? Ben jij er klaar voor om sommige niet werkende Kersttradities en dito familiepatronen te doorbreken? Ben jij er klaar voor om te kiezen voor jouZelf? Wil je daar nou eens over doorsparren? Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvende sparsessie van een half uur! Neem hier contact op. Welkom, ik praat graag met jou door over wat JIJ nou wilt, wat JIJ nou echt belangrijk vindt.