Wandelcoaching, natuurcoaching: je hoort het de laatste tijd wel vaker. Maar wat is het precies? Eerst maar eens een voorbeeld:

We liepen nog geen vijf minuten met elkaar door het bos. Ik vroeg haar: “In welke richting zou jij je toekomst situeren? Wijs eens aan?” Onmiddellijk wist ze waar. “Loop maar eens een klein stukje in die richting. Wat zie je?” Ze had intuïtief richting een laag duin gewezen, met een paar kale takken en in de verte prikkelstruiken. Automatisch ging haar aandacht naar de prikkelstruiken. “Heb ik weer,” zei ze. “Mijn toekomst staat vol prikkelstruiken. Pffff.” “Wat zie je?” vroeg ik. En later: “Wat zie je nog meer?” Onmiddellijk viel haar oog op een dalletje erachter, de zon scheen erop en het was prachtig. “Oja, zo kan mijn toekomst ook zijn.”

Wat is wandelcoaching?

Je kunt met een coach aan de wandel gaan. Wandelcoaching. Op het strand, in de duinen… ik doe het nog wel eens met mijn coachees. Tijdens het wandelen merk ik vaak al dat de coachee tot rust komt. Door de beweging, de natuur, de wind door onze haren verandert de energie. De ademhaling en hartslag krijgen een vast ritme, de blik vooruit naar het pad en de omgeving… Stress wordt minder, het zenuwstelsel gereguleerd, even echt helemaal uit de situatie. Dat alles maakt dat ik vragen kan stellen, steeds dieper zakkend naar de verborgen onderlagen en dat we al wandelend een gesprek hebben over de dingen die er écht toe doen. Dat is wandelcoaching.

Natuurcoaching gaat verder…

Maar in het voorbeeld hierboven gaat het nét even anders. Ja, we zijn ook buiten. Ja, we zijn ook aan het wandelen. Natuurcoaching is echter een vorm van wandelcoaching die veel verder gaat dan alleen praten en wandelen. Bij natuurcoaching maken we veelvuldig gebruik van symboliek en van metaforen: we maken gebruik van de omgeving. Van wat er op ons pad komt. Bomen, takken, struiken, heuvels en dalen, verschillende paden: het kunnen allemaal symbolen zijn. Symbolen voor jouw vraagstuk, voor jouw waarden, voor jouw leven.

Symbolen kunnen je helpen buiten je eigen kaders te denken. Zoals hierboven, waarbij ik vroeg om de toekomst aan te wijzen. De focus van de cliënt was op de prikkelstruiken, op de moeilijkheden die het leven nog voor haar in petto zou hebben. Daardoor had ze geen oog voor wat er ook was. Met behulp van een symbool lukt het je om de situatie buiten jezelf te plaatsen, waardoor je er makkelijk van een afstand naar kunt kijken. Daarnaast kun je symbolen vaak ook nauwkeurig bestuderen en er vragen over stellen. Op die manier kan de cliënt weer de verbinding maken met zichzelf, naar binnen, daar waar gevoel en inzicht te vinden zijn.

Zo heb ik ook wel eens met iemand gewerkt die wilde werken aan het versterken van haar vertrouwen. “Kies eens een boom uit die symbool staat voor jouw vertrouwen?” zo vroeg ik haar. Langs het pad stond een boom die haar aansprak. De boom vertakte na een meter boven de grond en we bekeken hem heel goed. Ik stelde vragen, het inzicht was er vrijwel onmiddellijk.

Jouw proces in een stroomversnelling

Bij natuurcoaching zul je merken dat jouw proces van inzicht meteen in een stroomversnelling komt, juist door het werken met symbolen en metaforen. Het inzicht wordt ook visueel en daardoor wordt het een krachtige imprint, een diepe verankering, wat weer een mooie basis legt voor nieuwe stappen. En daarom is natuurcoaching voor iedereen goed.

 

natuurcoachingEn even voor de duidelijkheid: Ja, ik coach mensen die heel graag met mij in de duinen of over het strand wandelen tijdens de coaching (wandelcoaching of natuurcoaching – je hoeft niet te kiezen van te voren, het ontvouwt zich vaak al wandelend). Tijdens coachingstrajecten ga ik vaak een paar van de gesprekken naar buiten. Heerlijk en waanzinnig helend. Daarnaast coach ik ook in mijn coachruimte, want soms is het fijn binnen de veilige en vertrouwde muren de diepte op te zoeken. En ook daar heb ik manieren om jouw proces van inzicht in een stroomversnelling te laten komen.

 

 

Nieuwsgierig geworden? Plan eens een gratis en vrijblijvende intake! Je bent van harte welkom! Ook als je niet een heel coachingstraject wilt, maar liever gewoon één keertje met mij de natuur op wilt zoeken.

Meld je hier aan