Filosofisch-nostalische stemming tussen Kerst en Oud en Nieuw

De kerstballen glinsteren nog. De kerststukken staan nog op tafel. Alles ademt nog Kerst. Bij een van onze buren is de kerstboom al weer afgetuigd. Een lege boom op het talud. Die van ons staat nog te glanzen in de woonkamer. De ballen glinsteren nog.

Tussen Kerst en Oud en Nieuw kom ik altijd een beetje in een filosofisch-nostalgische stemming. Reflecterend en mijmerend over het jaar dat is geweest, de Kerst die is geweest. Het jaar dat komen gaat. Tegen het einde van het jaar schrijf ik dan ook wat vaker dan anders in mijn schrijf- en tekenboek. Zal er iets gaan veranderen in 2023? Hoe was het en wat wil ik eigenlijk? Ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn. Doe je even met me mee?

Experiment met een kerstbal

Want… de kerstballen glinsteren nog… Kijk eens in zo’n bal. Wat zie je?

In de glans van de bal komt jouw gezicht tevoorschijn. Zo glanzend als die bal aan de buitenkant is, zo glanzend is jouw leven. Want gaat het niet op alle vlakken behoorlijk goed? Je hebt toch eigenlijk niets te klagen? In willekeurige volgorde: een goede baan, een fijne partner, een lijf zonder erge ziekte, lieve kinderen… Je hebt op de meeste vlakken in je leven het punt bereikt dat je hebt nagestreefd. Heerlijk. Dat is geluk!

En toch… als je in die glinsterende bal kijkt… Waarom toch diep van binnen dat gevoel. Dat gevoel van: het wringt. En die hardnekkig opduikende vraag ‘Is dit nou geluk?’. Misschien word je wel bevangen door een triestheid. Ben jij en is jouw leven net zo glanzend aan de buitenkant van deze kerstbal? Maar van binnen net zo hol en leeg? Zucht.

Nog een experiment: je ogen zijn de spiegel van je ziel

Maar… de kerstballen glinsteren nog… Kijk nog eens goed in de bal. Zie je je ogen? De ogen zijn de spiegel van de ziel, zeggen ze wel eens. Kijk gewoon maar eens in je ogen en adem heel rustig in en uit. Alleen dat. De gedachten die je had en hebt, laat je komen en gaan. Je hoeft er niks mee. Alleen maar ademen, in en uit. En in je ogen kijken. Wat zie je? Neem de tijd. Wat zie je nog meer?

Misschien voel je het nu al…

Zie je ook al je hoop en verlangens weerspiegeld in je ogen? Kun je voelen hoe jij daar helemaal in tevoorschijn komt? En dat ook voor jou dat simpele, volle, bijzondere gevoel van geluk in 2023 op je ligt te wachten? Sterker nog. Misschien voel je het nu al. Terwijl je in je ogen kijkt. Van die glinsterende kerstbal.

Hoop en Verlangens weerspiegeld in je ogen – en wil je daar ook iets mee? Sluit aan bij een van de twee dag-workshops in januari die jouw verlangen verder kunnen wakker maken:

Zo 8 jan. Opstellingendag met stem met Angela Roelen: Wat is je verlangen voor 2023? Een opstellingendag waar jouw verlangen centraal mag staan! 

Za 21 jan. Verbinden – dag vol verbinding! met Mette Lappöhn: Hoe verbind jij je met anderen? Hoe met jezelf? Een dag waarin JIJ centraal staat!